Història

El centre Sant Josep Oriol va ser inaugurada l'any 1956 com a escola unitària al barri de la Trinitat Nova. Es van aprofitar uns barracons que s' havien aixecat per a la construcció dels pisos del barri. La Parròquia els va reivindicar i els va condicionar; aquests barracons van ésser reformats per les autoritats del Ministeri i de l' Ajuntament i es comença com Escola Unitària amb dos unitats. Aquesta successió de reformes coincideix amb l' ocupació dels habitatges construïts al barri. Després de més remodelacions, l' any 1.968, es construeix l' edifici actual i comença a funcionar com Centre de Suburbis. Al curs 1.969-70 es ampliat amb el servei de menjador. En aquesta data es desenvolupa un projecte d' Escola Activa, basat en les tècniques americanes del "team teaching" amb departaments, laboratori d' idiomes i un sistema de treball individualitzat i de gran grup. En aquesta època l' escola es nodreix de nens de tota Barcelona, i es crea el Transport Escolar. En el curs 1978-79 l' escola ja és de Règim General. A l' any 1.980, per votació del Claustre, es converteix en Escola d' Ensenyament en Català, sent una de les escoles pioneres de tota Catalunya. No s' ha interromput mai aquest ideal. A partir de l' any 1988 deixen de subvencionar el servei de Transport escolar i desapareix, ja que en tots els barris de Barcelona hi han escoles suficients. En el moment actual som una escola pública d' Educació Infantil i Primària i el nostre alumnat és majoritàriament del barri.

A sobre, els fonaments del col·legi Sant Josep Oriol el 1970. Al fons es veu el Xalet de la Trinitat i, a la dreta, els barracons de l'escola, que s'inauguraren al 1956.

En aquesta imatge podem observa el barracó escolar, i a la dreta, la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova els anys seixanta.

En aquesta fotografia veiem un dels vuit autocars que traslladaven alumnes a l'escola els anys vuitanta. Un cop arribada la democràcia, fou una escola capdavantera pel que fa a l'ensenyament en català i atragué alumnat de tot Barcelona. 

ABANS I ARA